LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN
Ohjeita ja kirjallisuutta
Tässä ohjeessa on esitetty luettelo opetus- ja kulttuuriministeriön ja Rakennustietosäätiö RTS:n yhteistyönä liikuntapaikkarakentamista varten laatimista RT-, Infra- ja LVI-ohjeista ja oppaista sekä liikuntapaikkarakentamista käsittelevistä muista julkaisuista sekä liikuntapaikkarakentamiseen liittyvistä rakentamista yleisesti käsittelevistä ohjeista.
Rakennustiedon tarjoamat sisällöt ovat maksullisia ja kaikki julkaisut voidaan ostaa yksittäin. Tuotteen nimestä pääset julkaisun esittelyyn ja hinta on nähtävissä suoraan sivulla. Lisää rakentamiseen liittyviä julkaisuja löydät helposti osoitteesta https://rt.rakennustieto.fi/ ja lisätietoa voi kysyä Rakennustiedon asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@rakennustieto.fi.
SISÄLLYSLUETTELO
1 SUUNNITTELU
2 RAKENNUTTAMINEN JA HANKESUUNNITTELU
3 LAADUN VARMISTUS
4 ESTEETTÖMYYS
5 TURVALLISUUS JA HYGIENIA
6 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN LIIKUNTAPAIKKAJULKAISUJA
7 SOPIMUSLOMAKKEET
8 RT-KUSTANNUSLASKENTA
1 SUUNNITTELU
RT 97-11146 Sisäliikuntatilat. Liikuntasalit ja monitoimihallit. 2014. 16 s. Tässä ohjeessa käsitellään monitoimikäyttöön soveltuvien liikuntatilojen suunnittelua ja mitoitusta. Tiloissa voidaan harrastaa palloilulajeja, voimistelua, koululiikuntaa, yleisurheilu- ja kamppailulajeja, vapaamuotoista kuntoliikuntaa ja järjestää erilaisia yleisötilaisuuksia sekä tapahtumia
RT 84-10958 Sisäliikuntatilojen lattiat. 2009.11s Tässä RT-ohjeessa esitetään palloiluun, voimisteluun, tanssiin ja vastaaviin liikuntalajeihin käytettävien monitoimiliikuntatilojen lattioiden pintarakenteille asetettavat vaatimukset, lattiarakenteiden perustyypit sekä yleisimmät lattianpäällysteet.
RT 96-10504 Tanssin harjoitustilat. 1993. 4s. RT-ohjeessa annetaan tietoja tanssin harjoitustilojen esisuunnittelua ja luonnossuunnittelua varten sekä uudisrakentamisen että peruskorjauksen yhteydessä. Tanssitiloissa on kiinnitettävä huomiota mm. lattiarakenteiden ja lattiapäällysteiden, akustoinnin, valaistuksen, varustuksien, viihtyisyyden ja tilan perusmitoituksen suunnitteluun.
RT 97-10243 Sisäliikuntatilat, squash. 1984. 4 s. RT-ohjeessa esitetään ohjeita squashtilan järjestelystä, mitoituksesta ja varustuksesta. Ohjeet on tehty yhteistyössä opetusministeriön ja Suomen Squashliitto ry:n kanssa.
RT 89-11002 Pihojen pohja- ja päällysrakenteet RT-ohjeita asuin-, liike- ja julkisten rakennusten tavanomaisten piha-, liikenne- ja oleskelualueiden päällysrakenteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Lisäksi esitetään mm. päällysteen valintaan, rakennekerroksiin ja liittyviin pintarakenteisiin asetettuja vaatimuksia.
RT 97-10505 Tennishallit. 1993.12 s. RT-ohjeessa annetaan ohjeita tennishallien suunnittelusta, toimintojen järjestelystä, mitoituksesta ja teknisistä järjestelmistä. Ohjeet on laadittu yhteistyössä opetusministeriön ja Suomen Tennisliiton kanssa
RT 97-11135, Infra 66-710122 Ulkoliikuntapaikkarakenteiden ja -varusteiden perustukset. 2013. 8 s. RT-ohjeessa käsitellään ulkoliikuntapaikkojen rakenteiden perustusten suunnittelua mm. seuraavien rakenteiden ja varusteiden osalta: Liikuntapaikkojen ja kenttien aitojen perustusten suunnitteluperiaatteet ja perustamistavat Kiinteiden kevyiden rakenteiden ja varusteiden perustukset ja ankkuroinnit. Raskaiden rakenteiden perustusten suunnittelu.
RT 84-10958 Sisäliikuntatilojen lattiat Tässä RT-ohjeessa esitetään palloiluun, voimisteluun, tanssiin ja vastaaviin liikuntalajeihin käytettävien monitoimiliikuntatilojen lattioiden pintarakenteille asetettavat vaatimukset, lattiarakenteiden perustyypit sekä yleisimmät lattianpäällysteet.
RT 94-11164 Ravintolat ja kahvilat RT-ohjeessa käsitellään ravintoloiden ja kahviloiden eli ravitsemisliikkeiden suunnittelua. Lisäksi käydään läpi ravitsemisliikkeiden rakennustoimintaa säätelevää lainsäädäntöä, viranomaismääräykset ja lupakäytäntö. Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti rakennussuunnittelun avuksi, mutta se sopii myös muille ravitsemisliikehanketta suunnitteleville osapuolille.
2 RAKENNUTTAMINEN JA HANKESUUNNITTELU
Maankäyttö- ja rakennuslaki. Lauri Jääskeläinen, Olavi Syrjänen. Rakennustieto Oy. 2018. 1053 s. Perusteellisessa ja käytännönläheisessä maankäyttö- ja rakennuslain selitysteoksessa käsitellään kaikki lain ja asetuksen pykälät sekä niihin tehdyt muutokset ja täydennykset perusteluineen.
RT 11-10781 Luvan hakeminen rakentamiseen Tässä ohjeessa esitetään lyhyesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupakäytäntöä rakentamisessa, joka kuuluu rakennusvalvontaviranomaisten toimivaltaan. Lisäksi annetaan ohjeita rakennusluvan hakemiseen, erilaisten suunnitelmien, selvitysten ja ohjeiden tarpeisiin sekä asiakirjamenettelyyn.
RT 10-11222 Talonrakennushankkeen kulku. Rakennushankkeen osapuolet Tässä ohjekortissa käydään läpi rakennushankkeeseen liittyviä keskeisiä tehtävänimikkeitä. Hankkeen eri osapuolet on jaettu otsikoiden rakennuttaminen, suunnittelu, rakentaminen ja viranomaiset alle. Ohjekortti kuuluu Talonrakennushankkeen kulku -ohjesarjaan. Sarjan osat ja niiden laadinnassa käytetty lähdekirjallisuus esitellään ohjekortissa RT 10-11221 Talonrakennushankkeen kulku. Yleistä
RT 10-11223 Talonrakennushankkeen kulku. Toteutusmuodot Tässä ohjeessa esitetään rakennushankkeen tyypillisimmät suunnittelu- ja urakkamuodot ja annetaan ohjeita toteutusmuodon valintaan. Ohjeessa läpikäytäviä urakkamuotoja ovat suunnittele ja rakenna-, pääurakka-, projektinjohto-, yhteisvastuu- sekä elinkaarivastuu-muodot. Lopussa annetaan esimerkkejä eri urakkamuotojen sovelluksista.
RT 10-11224 Talonrakennushankkeen kulku. Rakennushankkeen vaiheet ja osittelu Tässä ohjekortissa läpikäytävät rakennushankkeen vaiheet ovat tarveselvitys, hankesuunnittelu, ehdotussuunnittelu, yleissuunnittelu, toteutussuunnittelu, rakentaminen, käyttöönotto ja takuuaika. Ohjeessa esitellään myös osittelu,joka on keskeinen projektinhallinnan työkalu.
RT 10-11283 Hanketietokortti HT18 Jotta rakennushankkeen suunnittelutarjoukset olisivat vertailukelpoisia, on tarjouksen antajalla oltava riittävät lähtötiedot hankkeesta. Hanketietokortissa esitetään rakennuskohteen lähtötiedot ja tilaajan edellyttämä laatutaso suunnittelun työmäärän arviointia varten. Julkisissa hankinnoissa myös hankintalaki edellyttää tehtävän määrittelemistä siten, että tarjoajat ovat tasapuolisessa asemassa.
RT 10-11107 Hankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtäväluettelo HJR 12. 2017. 24 s. Tehtäväluettelon avulla määritellään ne rakennushankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtävät, joissa rakennushankkeeseen ryhtyvä (tilaaja) tarvitsee rakennuttamisen asiantuntemusta, ja ne päätökset, jotka tilaajan on tehtävä hankkeen johtamiseksi. Tehtäväluettelossa esitetään myös rakennushankkeeseen ryhtyvän lainsäädännöstä johtuvat oleellisimmat velvollisuudet.
RT Muistilista-21659 Rakentamismääräysten muistilista pääsuunnittelijalle (arkkitehti), 2018. Pääsuunnittelija on rakennushankkeessa keskeinen toimija ja vastaa suunnittelun kokonaisuuden hallinnasta. Tämä muistilista sisältää tiivistelmän olennaisista käytännön rakentamiseen ja suunnitteluun (ARK) vaikuttavista viranomaismääräyksistä ja -ohjeista
RT 20-11125 Rakennustuotteiden CE-merkintä ja muut tuotehyväksyntämenettelyt. 2013. 7 s. Tässä ohjeessa esitetään tietoja rakennustuotteiden ja infrarakentamisen tuotteiden 1.7.2013 jälkeisistä tuotehyväksyntämenettelyistä. Tämä ohje on ensisijaisesti tarkoitettu suunnittelijoille.
RT 20-11008, LVI 00-10466, KH X0-00488, Infra 061-710043. Rakennustuotteiden vapaaehtoiset sertifiointimenettelyt. 2010. 6 s. RT-ohjeessa esitellään rakennustuotteiden vapaaehtoisia sertifiontia eli tuotehyväksyntä- ja laadunvarmentamismerkintöjä. Tuotesertifioinnilla voidaan osoittaa, että tarkennustuote täyttää tietyt sille määritellyt vaatimukset. Tuotteet yleensä merkitään sertifiointimerkillä. Rakennustuotteita ja niiden valmistusta tarkastetaan serfifiointimenettelyn mukaisella tavalla.
RT YM1-21638 Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä. Suomen säädöskokoelma 214/2015. Tässä asetuksessa säädetään uuden rakennuksen rakentamista ja rakennuksen korjaus- ja muutostyötä koskevien rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä rakennussuunnittelussa, kantavien rakenteiden suunnittelussa, pohjarakenteiden suunnittelussa, ilmanvaihdon suunnittelussa, kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston suunnittelussa, ja rakennusfysikaalisessa suunnittelussa ja kosteusvaurion korjaustyön suunnittelussa. Mitä tässä asetuksessa säädetään rakennuksesta, sovelletaan myös rakennuksen osaan ja rakennelmaan tai sen osaan
RT YM1-21639 Ympäristöministeriön asetus rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä. Suomen säädöskokoelma 216/2015 Tätä asetusta sovelletaan luvanvaraiseen rakennustyöhön. Asetusta sovelletaan sekä uuden rakennuksen rakentamiseen että rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön.
RT YM2-21641 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta. Ohje liittyy maankäyttö- ja rakennuslain 120 e §:ään. Ohjeita annetaan rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta keskeisillä rakentamisen suunnittelualoilla: rakennussuunnittelussa, kantavien rakenteiden suunnittelussa, pohjarakenteiden suunnittelussa, ilmanvaihdon suunnittelussa, kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston suunnittelussa, rakennusfysikaalisessa suunnittelussa, kosteusvaurion korjaustyön suunnittelussa.
RT YM2-21644 Ympäristöministeriön ohje rakennustyön suorituksesta ja valvonnasta. YM5/601/2015. (2015) Tähän oppaaseen on koottu uudistetut rakennustyön suoritusta ja valvontaa koskevat säännökset. Opas sisältää lisäksi uudistetut rakennushankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuutta sekä rakennustyönjohtoa ja suunnittelijoita koskevat säännökset, lukuun ottamatta kelpoisuutta koskevia säännöksiä. Oppaassa selostetaan säännösten sisältöä sekä annetaan niitä koskevia suositusluonteisia soveltamisohjeita yhtenäisen soveltamisen tueksi.
RT YM2-21640 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista. YM1/601/2015. (2015) Tämä ohje liittyy maankäyttö- ja rakennuslain 120 d §:ään ja sen nojalla annettuun valtioneuvoston asetukseen rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä.
RT YM2-21642 Ympäristöministeriön ohje rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä. YM3/601/2015. (2015) Ympäristöministeriön ohjeet rakentamista koskevista suunnitelmista ja lupahakemukseen liitettävistä selvityksistä.
Infra 66-710123 Ulkoliikuntapaikkojen tekniset järjestelmät. 2013. 13 s. Ohjeessa käsitellään teknisten järjestelmien suunnittelua erilaisten liikuntapaikkojen alueilla. Liikuntapaikkojen järjestelmillä tarkoitetaan Infra-nimikkeistöjen mukaisia vesihuollon ja energiansiirron verkostoja, sähkön, valaistuksen ja tiedonsiirron järjestelmiä sekä kenttien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä.
LVI 06-10484 Keilahallin LVIA-suunnittelu. 2011. 5 s. Tässä ohjeessa käsitellään keilahallin LVIA-suunnittelua. Ohje perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkajulkaisuun Keilahalliopas. Ohjeessa käsitellään keilahallia, joka sisältää rata-alueen, katsomon ja keilanpystytyskonealueen. Muut tilat kuten toimistot, puku- ja pesuhuoneet sekä ravintolatilat ovat yleisiä tiloja, joiden suunnittelu on ohjeistettu muissa ohjeissa ja määräyksissä.
RIL 243-2-2007 Rakennusten akustinen suunnittelu – oppilaitokset, auditoriot, liikuntatilat ja kirjastot 2007 Ohjeen tarkoituksena on palvella oppilaitosten, auditorioiden, liikuntatilojen ja kirjastojen suunnittelua ja rakentamista siten, että tilojen akustiset tavoitteet; ääneneristys, huoneakustiikka ja meluntorjunta pystytään määrittelemään sekä myös saavuttamaan.
RT RakMK-21752 Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta. Suomen säädöskokoelma 1009/2017. (2018) Tämä asetus koskee uuden rakennuksen sisäilmaston ja ilmanvaihdon suunnittelua ja rakentamista. Asetus koskee myös rakennuksen laajennusta ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä. Asetusta ei kuitenkaan sovelleta maatalouden tuotantorakennuksen eikä sellaisen uuden asuinrakennuksen, joka on tarkoitettu käytettäväksi vähemmän kuin neljän kuukauden ajan vuodessa, suunnitteluun ja rakentamiseen
RT RakMK-21763 Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta. Suomen säädöskokoelma 1010/2017. (2018) Tämä asetus koskee sisäilmaston ylläpitämiseen energiaa käyttävän, katetusta seinällisestä rakenteesta koostuvan uuden rakennuksen suunnittelua ja rakentamista.
RT 07-11299 Sisäilmastoluokitus 2018. Sisäympäristön tavoitearvot, suunnitteluohjeet ja tuotevaatimukset 2018 Sisäilmastoluokitus 2018 on tarkoitettu käytettäväksi rakennus- ja taloteknisen suunnittelun ja urakoinnin sekä rakennustarviketeollisuuden apuna, kun tavoitteena on rakentaa entistä terveellisempiä ja viihtyisämpiä rakennuksia.
3 LAADUN VARMISTUS
InfraRYL Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset. Maa-, pohja- ja kalliorakenteet 2018 Kirja sisältää infrarakentamisessa sovellettavan hyvän rakennustavan. Siinä esitetään Infra 2015 Rakennus- ja hankenimikkeistön mukaisesti jäsenneltyinä maa-, pohja- ja kalliorakenteiden tekniset laatuvaatimukset.
KiinteistöRYL 2009. Kiinteistöpalveluiden yleiset laatuvaatimukset 2009 Julkaisu on tarkoitettu hyvän kiinteistönpitotavan perusteokseksi. Se auttaa kiinteistöpalveluiden ostajaa, myyjää ja käyttäjää kiinteistönpidon määrittelyssä, toteutuksessa ja toteutuksen valvonnassa.
MaalausRYL 2012. Maalaustöiden yleiset laatuvaatimukset ja käsittely-yhdistelmät 2012 MaalausRYL 2012 on käytännöllinen käsikirja rakennuksen pintakäsittelyjen suunnitteluun ja toteutukseen. Se on yhteisesti tehty ja hyväksytty alan yleisohje. Kun samoja ohjeita käyttävät sekä tilaaja, suunnittelija että toteuttaja, saadaan paras mahdollinen maalaustulos
MaaRYL 2010. Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen maatyöt 2010
Julkaisu sisältää talonrakentamisen maatöissä sovellettavan hyvän rakennustavan. Se käsittelee maa-, pohja- ja kalliorakenteiden sekä päällysteiden ja pintarakenteiden teknisiä vaatimuksia, jotka määritetään työnosaluvuissa.
SisäRYL 2013. Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen sisätyöt 2013 SisäRYLin keskeisenä tavoitteena on kiinteistö- ja rakennusalan yhteisen laatukäsityksen avulla tarjota käytännön työkaluja hyvän rakennustavan mukaiseen suunnitteluun ja toteutukseen. Viittaamalla suunnitelma-asiakirjoissa SisäRYLin yksilöityyn kohtaan saadaan sen vaatimukset voimaan hankkeessa. SisäRYL määrittää hyvää rakennustapaa myös silloin, kun hankkeen osapuolet ovat siitä eri mieltä.
RunkoRYL 2010. Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen runkotyöt 2010 Alueosista käsitellään alueen rakenteet ja talo-osista perustukset, alapohjat, runko, julkisivut, ulkotasot ja vesikatot sekä tilaosista tilaelementit. Kirjan loppuosassa kuvataan materiaalikohtaisesti eri työvaiheiden laatuvaatimuksia. Mukana ovat betoni-, kivi-, metalli-, puu-, levy- ja lasirakentaminen sekä eristäminen ja rappaus. Uutta kirjassa ovat omat lukunsa purkamiselle ja säilyttämiselle sekä eriste rappaukselle. Kantavien rakenteiden laatuvaatimukset ovat pääsääntöisesti eurokoodien mukaisia.
RIL 269-2015 Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje
1.4.2015 astui voimaan laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista. Lakia sovelletaan laajarunkoisiin rakennuksiin, joita käytetään urheilu-, virkistys- tai vapaa-ajan toimintaan, kaupan palvelujen tarjoamiseen tai muuhun vastaavaan kokoontumiseen taikka eläinsuojana. Ohjeen kuvaama tarkastusmenettely on käytännön työkalu oma-aloitteisen ja lakisääteisen arvioinnin piiriin kuuluvien rakennusten tarkastuksen tilaamisessa ja toteuttamisessa.
TalotekniikkaRYL 2002. Talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimukset, Osa 1 e-kirja Kaksiosainen TalotekniikkaRYL 2002 -käsikirja sisältää talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimukset yhtenäisessä muodossa. TalotekniikkaRYL 2002 Osa 1 sisältää LVI-järjestelmät ja automaatiojärjestelmät.
TalotekniikkaRYL 2002. Talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimukset, Osa 2 e-kirja Kaksiosainen TalotekniikkaRYL 2002 -käsikirja sisältää talotekniikan rakentamisen yleiset laatuvaatimukset yhtenäisessä muodossa. Osa 2 sisältää keittiön tuotanto- ja jakelujärjestelmät, kuljetuslaitteet, sähköjärjestelmät, sähkötekniset tietojärjestelmät.
4 ESTEETTÖMYYS
RT Esteettömyystieto RT Esteettömyystieto -palvelu helpottaa ja nopeuttaa suunnittelijoiden työtä tilojen mitoituksessa ja materiaalien valinnassa, kun tavoitteena on esteettömyyden toteutuminen asuinympäristössä ja parempi suunnittelun laatu. Suunnittelija saa palvelusta kohdekohtaisen tarkistuslistan esteettömyysvaatimuksista ja suunnitteluohjeita. Palvelua voi käyttää maksutta.
RT RakMK-21738 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä. Suomen säädöskokoelma 241/2017 Tätä asetusta sovelletaan maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 125 §:n mukaan luvanvaraiseen uuden hallinto-, palvelu-, toimisto-, liike-, varasto-, tuotanto- ja asuinrakennuksen rakentamiseen.
RT 09-11022 Perustietoja liikkumis- ja toimimisesteisistä Tähän RT-ohjeeseen on koottu perustietoja liikkumis- ja toimimisesteisistä sekä mitä vaatimuksia heidän toimintakykynsä asettavat ympäristölle. Ohjeessa esitetyt tiedot on tarkoitettu taustatiedoksi suunnittelijoille sekä myös perustiedoksi kaavoitus- ja rakennushankkeiden eri osapuolille sekä suunnitteluohjeiden laatijoille.
5 TURVALLISUUS JA HYGIENIA
RT RakMK-21759 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Suomen säädöskokoelma 1007/2017. (2018) Tämä asetus koskee uutta rakennusta, rakennuksen laajennusta ja rakennuksen kerrosalaa lisäävää tilaa sekä rakennuspaikan välitöntä ympäristöä.
RT 91-11249 Hygienia sisätiloissa. Yleiset perusteet Ohjeessa esitetään perustietoja infektioista, niiden leviämisestä ja leviämisen estämisestä. Asiaa tarkastellaan rakennuksen sisätilojen näkökulmasta. Millaisista tekijöistä hygieeninen sisätila koostuu, miten sitä voidaan parantaa ja miksi sitä kannattaa parantaa? Ohje on tarkoitettu rakennushankkeen kaikille osapuolille.RT 91-11250 Hygienia sisätiloissa. Tilasuunnittelu Ohjeessa esitetään suunnitteluohjeita hygieenisten sisätilojen toteuttamiseksi. Asiaa tarkastellaan toisaalta rakennushankkeen eri vaiheiden mukaan ja toisaalta ohjeessa esitetyn neljän hygieniatason mukaan.
RT 18-11267 Hygienia sisätiloissa. Siivous ja huolto Ohjeessa esitetään hygieenisen sisätilan siivoukseen ja huoltoon liittyviä ohjeita. Ne on suunnattu erityisesti siivouksesta ja huollosta vastaavalle palvelun tilaajalle. Ohjeessa annetaan tietoa myös siivouksen ja huollon palvelun tuottajalle ja hygieenisten sisätilojen käyttäjille.
6 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN LIIKUNTAPAIKKAJULKAISUJA
Rakennustieto Oy on julkaissut yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa liikuntapaikkarakentamista käsitteleviä kirjoja.
Sisäliikunta
No 111 Kiipeilyseinäopas, 2016
No 106 Esteettömät sisäliikuntatilat, 2013
No 104 Sisäliikuntatilojen laatuluokitus ja elinkaarikustannusten arviointi, 2012
No 103 Voimistelutilojen suunnittelu, 2012
No 98 Puurakenteisen salibandyhallin suunnittelu- ja rakentamisopas, 2010
No 65 Sulkapallohallien suunnittelu- ja rakentamisopas, 1998
No 36 Tennishallien toimivuus- ja taloudellisuus, 1993
Esteettömät liikuntapaikat
No 106 Esteettömät sisäliikuntatilat, 2013
No 93 Esteetön luontoliikunta, 2007
No 85 Esteetön perhepuisto ja liikuntapolku, 2003
Yleistä liikuntapaikkojen ja -rakennusten suunnittelusta ja rakentamisesta
No 108 Ulkoliikuntapaikkojen laatuluokitus ja elinkaarikustannusten arviointi, 2015
No 102 Liikuntahallien lasirakenteet, 2012
No 91 Liikuntapaikkarakentamisen ympäristövaikutukset , 2007
No 88 Liikuntapaikkojen mitat ja merkinnät CD, 2005
No 83 Lasten liikuntapaikkojen suunnittelu, 2002
No 78 Teollisuus- ja liiketilojen muuttaminen liikuntakäyttöön, 2001
No 61 Liikuntarakennusten kunnossapito, 1996
No 60 Liikuntarakennusten elinkaaren kustannukset, 1996
No 43 Kalliotiloihin rakennettujen liikuntatilojen toiminta ja käyttö, 1993
7 SOPIMUSLOMAKKEET
Sopimuslomake Net -palvelu sisältää rakennus- ja kiinteistöalan yhteisen sopimuskäytännön mukaiset asiakirjat. Helppokäyttöisessä verkkopalvelussa voit täyttää lomakkeita sekä tulostaa niihin liittyviä sopimusehtoja ja tehtäväluetteloita. Urakkasopimukset YSE-sopimusjärjestelmä – yleiset sopimusehdot – lomakkeet tarjouspyynnöstä – taloudelliseen loppuselvitykseen – projektinjohtourakka – allianssi 2019 – työmaapäiväkirja, Suunnittelu- ja konsulttisopimukset KSE-sopimusjärjestelmä, Tehtäväluettelot
8 RT-KUSTANNUSLASKENTA
RT-kustannuslaskenta on helppokäyttöinen työväline rakennusosapohjaiseen kustannuslaskentaan. Sen avulla lasket nopeasti rakennus- ja korjaushankkeiden kustannukset ja teet urakkatarjoukset. Voit myös verrata vaihtoehtoisten rakenneratkaisujen työn ja materiaalien kustannuksia. Valmiiden mallihankkeiden avulla nopeutat laskentaa ja tutkituilla materiaali- ja työmenekeillä parannat laskennan tarkkuutta. RT-kustannuslaskennan rakennekirjasto ja hinnasto päivitetään vähintään kerran vuodessa.
Katso esittelyvideo tästä